VANEDANNENDE MEDICIN

BENZODIAZEPINER

 

De sidste år er der forsket meget, specielt i Sverige og England, på langtidseffekter af benzodiazepiner (Stesolid lignende medicin; serepax, oxapax, nitrazepam, pacinol, rohypnol, flunipam, hexalid, valaxona, for at nævne nogle).

Forskning har vist, at der kan opstå afhængighed og abstinensreaktioner, hvis man tager disse mediciner daglig, også i "normale" eller lave doser. Afhængighedstreaktionerne kan ligne meget på de symptomer som var årsagen til at man begyndte med medicinen (angst, uro, søvnløshed m.m.).

Der er en række eksempler på patienter som har fået mindre angst, mindre uro og bedre søvn, efter at have stoppet med medicinerne. Dette tyder på at mange af dem som mener de har brug for disse mediciner fast på grund af kronisk angst etc., bruger medicinen for at reducere abstinensen efter forrige tablet.

Den eneste sikre måde at finde ud om man vil få det bedre uden medicin, er at gøre et nedtrapningsforsøg. Det er viktigt at nedtrapningen går langsomt, ellers kan abstinensreaktionen blive ubehagelig.

Nogle gange kan abstinensplagerne fortsætte i flere uger efter at man har sluttet med tabletterne, men sjældent mer end 4-5 uger.

Der kan komme lidt ubehag, selv om der trappes langsomt ned. De almindeligste reaktioner/symptomer ved brug/nedtrapning af benzodiazepin-medikamenter er:

Svimmelhed, hjertebanken, muskelsmerter, overfølsomhed for lyd og lys, tågesyn, træthed, nedsat hukommelse, angst, panikreaktion og depression. Det er vigtigt at huske på at abstinens-reaktionen går over.

Har du yderligere spørgsmål så kontakt din læge.


Ønsker du yderligere oplysninger

 Klik her: Benzoinfo

 Information til brugere af benzodiazepiner. Nervepiller.